fbpx

Mondioring

Εκπαίδευση άμυνας σκύλου Θεσσαλονίκη Drive Unlimited.gr

“Mondio ring” – “world ring” ή ελληνιστί “παγκόσμια αρένα”.

Το Mondioring είναι ένα σχετικά νέο άθλημα για σκύλους αναγνωρισμένο απο την F.C.I. ( Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία) του οποίου η ανάπτυξη ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 80. Το “νέο” αυτό άθλημα γεννήθηκε μέσα από την μίξη προγενέστερων  αθλημάτων γνωστά κυρίως στις χώρες προέλευσής τους, αυτά ήταν το N.V.B.K.(Βέλγιο), Ring (Γαλλία), Schutzhund (Γερμανία) και K.N.P.V. (Ολλανδία). Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ονομάστηκε Mondioring  συνδυάζοντας τα καλύτερα και πιο απαιτητικά σκέλη των παραπάνω κυναθλημάτων.

Το Mondioring είναι ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό άθλημα τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον σκύλο. Έχει τρία επίπεδα δυσκολίας (Cat1,Cat2,Cat3) και ένα ακόμα ως “προετοιμασία” εισαγωγής σε αυτά (Brevet). Στο υψηλότερο επίπεδο/κατηγορία (Cat3) η μέγιστη βαθμολογία είναι 400 βαθμοί, ωστόσο δεν είναι καθόλου συνηθισμένες βαθμολογίες πάνω από τους 360 βαθμούς λόγω της δυσκολίας. Η εξέταση σε αυτό το επίπεδο διαρκεί περίπου 40 λεπτά χωρίς διάλειμμα για σκύλο/χειριστή και καθ’ όλη την διάρκεια ο σκύλος είναι χωρίς κολάρο. Η κάθε κατηγορία έχει 3 σκέλη, την υπακοή, την υπερπήδηση εμποδίων και την προστασία. Για την διεξαγωγή της εξέτασης/διαγωνισμού χρειάζεται ένας κριτής όπου βαθμολογεί την επίδοση του σκύλου και ένας ή δύο βοηθοί καθηκόντων προστασίας οι οποίοι τεστάρουν της αντοχές, τα όρια και τις δυνατότητες του σκύλου.

Κάθε εξέταση/διαγωνισμός είναι εντελώς διαφορετικός από τους υπόλοιπους διασφαλίζοντας έτσι την αποφυγή εκπαίδευσης του σκύλου με βάση την ρουτίνα. Φυσικά οι ασκήσεις είναι πάντα οι ίδιες αλλά η εξέτασή τους ποικίλει σε σειρά εκτέλεσης. Τα σενάρια, η διαμόρφωση του χώρου, οι διαδρομές, οι αντιπερισπασμοί, οι κρύπτες, τα αντικείμενα για το “aport” κτλ, όλα διαφέρουν από τον ένα διαγωνισμό στον άλλο και αυτό από μόνο είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο άθλημα του Mondioring.

Ο ρόλος του βοηθού καθηκόντων προστασίας (αλλιώς ερεθιστής, κακός, decoy, apache, helper,  Malfaiteur, Mannequin και Paillasse) είναι μεγάλης σημασίας αφού μέσω αυτού κυρίως κρίνεται το γενετικό υλικό και η ποιότητα του σκύλου. Από κατηγορία σε κατηγορία οι προκλήσεις, η πίεση και ένταση που ασκεί ο  ΒΚΠ στον σκύλο κλιμακώνονται και ο σκύλος ανάμεσα στις εκτελέσεις των καθηκόντων προστασίας θα πρέπει να παραμένει σε έλεγχο πάντα χωρίς λουρί. Χωρίς να αναλύσουμε το τεχνικό κομμάτι του ρόλου του ΒΚΠ, θα αναφέρουμε τρεις “χρυσούς” κανόνες :

 •  ο ΒΚΠ  θα πρέπει να είναι αμερόληπτος.
 •  ο ΒΚΠ απαγορεύεται αυστηρά να χτυπήσει ή να ασκήσει τον παραμικρό σωματικό πόνο στον σκύλο. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να ακουμπήσει τον σκύλο με το bamboo stick.
 •  ο ΒΚΠ θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να μην φοράει την προστατευτική στολή και ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι γρήγορος και ευέλικτος χρησιμοποιώντας απειλητική, παραπλανητική στάση, ακόμα και  μεθόδους εντυπωσιασμού κατά του σκύλου.

Βασικές Αρχές

Σκοπός του αθλήματος :

 • να αναδείξει την επιδεξιότητα του σκύλου
 • να αναδείξει την ποιότητα και τα γενετικά χαρακτηριστικά του σκύλου
 • να αναδείξει την επιδεξιότητα του κυναγωγού
 • να αναδείξει την ποιότητα εκπαίδευσης
 • να ψυχαγωγήσει τους θεατές

 

Σκέλη εξέτασης/διαγωνισμού :

 • υπακοή
 • υπερπήδηση εμποδίων
 • καθήκοντα προστασίας

 

Σε κάθε εξέταση/διαγωνισμό οι ασκήσεις και τα σενάρια είναι τα ίδια για όλους τους διαγωνιζόμενους έτσι ώστε οι κρίσεις να γίνουν με τα ίδια κριτήρια για όλους.

Ασκήσεις Υπακοής

 

 • Περπάτημα χωρίς λουρί

            Ο σκύλος θα πρέπει να ακολουθεί από δίπλα τον κυναγωγό του σε μια διαδρομή με σταματήματα, στροφές και διάφορα εμπόδια.

 • Απουσία κυναγωγού

            Ο σκύλος θα πρέπει να παραμείνει σε μια συγκεκριμένη θέση καθισμένος ή ξαπλωμένος για ένα λεπτό ενώ ο κυναγωγός είναι μακριά του σε μέρος που δεν θα έχουν μεταξύ τους οπτική επαφή. Κατά την διάρκεια της άσκησης πραγματοποιούνται διάφοροι αντιπερισπασμοί έτσι ώστε να δελεάσουν τον σκύλο να χαλάσει την θέση του.

 • Άρνηση φόλας

            Στην κατηγορίας 1 ο σκύλος είναι ξαπλωμένος και ένας βοηθός στίβου του προσφέρει φαγητό το οποίο ο σκύλος πρέπει να αρνηθεί. Στις κατηγορίες 2 και 3 προστίθενται κατά την διάρκεια του αγώνα 6 διαφορετικά είδη φαγητού τα οποία είναι διασκορπισμένα στον στίβο που επίσης ο σκύλος πρέπει να αγνοήσει.

 • Επαναφορά αντικειμένου

            Ο σκύλος θα πρέπει να επαναφέρει ένα αντικείμενο που θα του υποδείξει ο κυναγωγός. Τα αντικείμενα μπορούν να είναι τα πάντα αρκεί να ζυγίζουν το πολύ ένα κιλό και να μην είναι μέταλλο ή γυαλί. Η επιλογή των αντικειμένων γίνεται είτε από κλήρωση είτε τα επιλέγει ο κριτής του αγώνα.

 • Εναλλαγή θέσεων

            Ο σκύλος θα πρέπει να υπακούσει στα παραγγέλματα του κυναγωγού και να κάνει εναλλαγή  3 διαφορετικών θέσεων (κάτσε, ξάπλωσε, στάσου).

 • Έρευνα αντικειμένου

            Ο κυναγωγός στην έναρξη του αγώνα λαμβάνει από τον κριτή ένα κομμάτι ξύλο (10x2x2 εκ.) το οποίο συγκρατεί στην τσέπη του μέχρι την διεκπεραίωση αυτής της άσκησης. Ο κυναγωγός αφήνει το ξυλάκι με την μυρωδιά του 30 μέτρα μακριά από τον σκύλο ανάμεσα σε άλλα 4 ίδια ξυλάκια και ο σκύλος πρέπει επαναφέρει αυτό με την μυρωδιά του κυναγωγού σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

 • Αποστολή σε νοητή ευθεία

            Ο σκύλος μετά από παράγγελμα θα πρέπει να διανύσει μια νοητή ευθεία κάθετη στην γραμμή εκκίνησης και να επανέλθει μετά απο 2ο παράγγελμα του κυναγωγού.

Ασκήσεις Υπερπήδησης Εμποδίων

 

 • Εμπόδιο ύψους

            Υπερπήδηση εμποδίου 1.00 έως 1.20 μέτρου ανάλογα με την κατηγορία. Ο σκύλος θα πρέπει να πηδήξει 2 φορές το εμπόδιο χωρίς να το ακουμπήσει , μία από κάθε πλευρά.

 

 • Ξύλινος τοίχος

            Υπερπήδηση ξύλινου τοίχου 1.80 έως 2.30 μέτρων ανάλογα με την  κατηγορία. Ο σκύλος θα πρέπει να σκαρφαλώσει τον τοίχο από την κάθετη πλευρά του.

 

 • Εμπόδιο μήκους

            Υπερπήδηση εμποδίου μήκους 3.00 έως 4.00 μέτρων ανάλογα με την κατηγορία. Ο σκύλος θα πρέπει να περάσει πάνω από το εμπόδιο χωρίς να το αγγίξει σε κανένα κομμάτι του.

Ασκήσεις καθηκόντων προστασίας

 

 • Επίθεση με bamboo stick

            Επίθεση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να πιάσει τον ΒΚΠ ενώ αυτός τον αποτρέπει με ένα stick απο καλάμι κάνοντας θόρυβο και μπλοκάροντας του τον δρόμο.

 

 • Επίθεση με αξεσουάρ

            Επίθεση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να πιάσει τον ΒΚΠ ενώ αυτός τον αποτρέπει με διάφορα αντικείμενα (accessories) . Τα αντικείμενα μπορεί να είναι οτιδήποτε αρκεί να μην είναι επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα του σκύλου.

 

 

 • Επίθεση διαφυγής

            Επίθεση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να πιάσει τον ΒΚΠ ενώ αυτός προσπαθεί να διαφύγει τρέχοντας και πυροβολώντας με όπλο κρότου.

 

 • Αναβολή επίθεσης διαφυγής

            Επίθεση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να επιτεθεί στον ΒΚΠ που προσπαθεί να διαφύγει και λίγο πριν τον πιάσει να ακυρώσει την επίθεση μετά από παράγγελμα του κυναγωγού.

 

 • Σωματοφυλακή

            Ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο κυναγωγό του καθ’ όλη την διάρκεια της άσκησης, ένας ή δύο ΒΚΠ προσπαθούν να παραπλανήσουν τον σκύλο. Ο σκύλος θα πρέπει να είναι συνεχώς ήρεμος και όταν κάποιος από τους δύο ΒΚΠ χτυπήσει τον κυναγωγό τότε θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να πιάσει τον ΒΚΠ προστατεύοντας τον κυναγωγό.

 

 • Έρευνα και συνοδεία

            Ο σκύλος καλείται να βρει τον ΒΚΠ που είναι κρυμμένος κάπου μέσα στον αγωνιστικό στίβο, να δώσει την ένδειξη ότι τον βρήκε στον κυναγωγό με γάβγισμα, στην συνέχεια να συνοδεύσει τον ΒΚΠ σε μια πορεία και όταν ο ΒΚΠ προσπαθήσει να διαφύγει τότε ο σκύλος θα πρέπει να τον ακινητοποιήσει. Ο ΒΚΠ κάνει τρεις απόπειρες να διαφύγει.

 

 • Φύλαξη αντικειμένου

            Ο σκύλος θα πρέπει να φυλάξει ένα αντικείμενο που επιλέγει ο κριτής. Ο ΒΚΠ προσπαθεί να του το πάρει 3 φορές μια εκ των οποίων με την βοήθεια ενός αντικειμένου (accessory). Σε ολόκληρη την άσκηση ο σκύλος είναι μόνος του και πρέπει να δράσει αυτοβούλως χωρίς την βοήθεια και την παρουσία του κυναγωγού.

 

Βαθμολογικός πίνακας κατηγοριών:
 • brevet 100 πόντοι (με ελάχιστη βαθμολογία πρόκρισης τους 70 πόντους, υ.γ. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι προαιρετική)
 • Κατηγορία 1 (cat1 – MR1) 200 πόντοι ( με ελάχιστη βαθμολογία πρόκρισης τους 160 πόντους, υ.γ. Ένας σκύλος για να φέρει τον τίτλο Cat1 και για να μπορεί να διαγωνιστεί στην επόμενη κατηγορία θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 επιτυχημένες συμμετοχές στην Cat1)
 • Κατηγορία 2 (cat2 – MR2) 300 πόντοι ( με ελάχιστη βαθμολογία πρόκρισης τους 240 πόντους, υ.γ. Ένας σκύλος για να φέρει τον τίτλο Cat2 και για να μπορεί να διαγωνιστεί στην επόμενη κατηγορία θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 επιτυχημένες συμμετοχές στην Cat2)
 • Κατηγορία 3 (cat3 – MR3) 400 πόντοι ( με ελάχιστη βαθμολογία πρόκρισης τους 300 πόντους, υ.γ. Ένας σκύλος για να φέρει τον τίτλο Cat3 θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 επιτυχημένες συμμετοχές στην Cat3)

 

Βαθμολογικός πίνακας ασκήσεων:

 

Άσκηση

BREVET

MR I

MR II

MR III

Περπάτημα χωρίς λουρί

6

6

6

6

Απουσία κυναγωγού

10

10

10

10

Άρνηση φόλα

5

10

10

Αποστολή σε νοητή ευθεία

12

12

12

Επαναφορά αντικειμένου

12

12

12

12

Εναλλαγή θέσεων

10

20

20

Έρευνα αντικειμένου

15

15

Ξύλινος τοίχος

12

15

15

15

Εμπόδιο ύψους

12

15

20

20

Εμπόδιο μήκους

12

15

15

20

Επίθεση με bamboo stick

30

50

40

50

Επίθεση διαφυγής

50

30

30

Σωματοφυλακή

30

30

30

30

Έρευνα και συνοδεία

40

40

Επίθεση με αξεσουάρ

40

50

Αναβολή επίθεσης διαφυγής

30

Φύλαξη αντικειμένου

30

Βαθμολόγηση γενικής εικόνας(10% σε κάθε άσκηση)

Σύνολο

100

200

300

400

 

Εμπειρία

Η πολυετής μας εμπειρία με εκατοντάδες περιπτώσεις σκύλων, όλων των φυλών και χαρακτήρων, θωρακίζει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας. Η ακαδημαϊκή μας κατάρτιση ακολουθεί τα πιο εξελιγμένα μοντέλα εκπαίδευσης σκύλων αφού συμμετέχουμε και διοργανώνουμε σεμινάρια εκπαίδευσης για πάνω από μια 10ετία.

Επαγγελματισμός

Η συνεργασία μας με τους ιδιοκτήτες και τους σκύλους τους είναι μια σχέση εμπιστοσύνης που βασίζεται στην ειλικρίνεια και την ηθική. Εγγυόμαστε το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης όλων των σκύλων που αναλαμβάνουμε χωρίς δικαιολογίες και μαθαίνουμε στον κάθε ιδιοκτήτη πως να διασφαλίσει αυτό το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Επιτυχίες

Η ομάδα μας μέσω διακρίσεων σε εθνικά αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα εκπαίδευσης σκύλων αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μεθόδων μας σε επίσημους φορείς και μεγάλες διοργανώσεις. Η επιτυχημένη μας πορεία οφείλεται και στις σημαντικές συνεργασίες που έχουμε με τους πιο καταξιωμένους εκπαιδευτές σκύλων στον κόσμο.

Εξατομίκευση

Κάθε σκύλος φέρει μια διαφορετική ιδιοσυγκρασία ανάλογα με την φυλή του, τα βιώματά του, τις βιοχημικές του διεργασίες, όπως βέβαια και κάθε ιδιοκτήτης έχει διαφορετικό καθημερινό πρόγραμμα, χαρακτήρα, οικογενειακή κατάσταση κτλ. Λόγω των παραπάνω προσφέρουμε ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα εκπαίδευσης με κατανόηση στις δυνατότητες και ανάγκες σκύλου και ιδιοκτήτη.

Εγκαταστάσεις

Το περιβάλλον που επιτελείται μάθηση για τον κάθε σκύλο είναι πολύ σημαντικό για την σωστή διαμόρφωση της συμπεριφοράς του. Οι εγκαταστάσεις μας είναι άρτια εξοπλισμένες για όλες τις ανάγκες που προκύπτουν κατα την διάρκεια του προγράμματος εκπαίδευσης που έχετε επιλέξει. Ο χώρος μας είναι ειδικά σχεδιασμένος για την σωστή εκτόνωση, απευαισθητοποίηση σε ερεθίσματα και κοινωνικοποίηση του σκύλου σας.

X