fbpx

Εκπαίδευση σκύλου στο σπίτι

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Βρίσκεστε πολλές ώρες στο σπίτι και ψάχνετε τρόπους να απασχολήσετε τον σκύλο σας, να βελτιώσετε τη σχέση σας αλλά και τη συμπεριφορά του?
Η ομάδα του κέντρου εκπαίδευσης σκύλων Θεσσαλονίκης Drive Unlimited ετοίμασε για εσάς κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν τις ημέρες που βρίσκεστε πολλές ώρες στο σπίτι με το σκύλο σας.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως η εκπαίδευση σαν μέσο δημιουργίας ολοκληρωμένου και ισορροπημένου χαρακτήρα σε ένα σκύλο γίνεται μόνο με τη βοήθεια επαγγελματία και αυτό γιατί η εμπειρία αλλά και η κατάρτιση σε αυτό το επάγγελμα κάνει έναν επαγγελματία εκπαιδευτή ικανό να αποφύγει πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με το σκύλο. Παρόλα αυτά όμως ο καθένας μπορεί να μάθει χρήσιμα πράγματα στον σκύλο του και να βελτιώσει τη σχέση του με αυτόν.

Μια ακόμα χρήσιμη παρατήρηση είναι πως αυτή η περίοδος (λόγω Κορονοϊου, COVID-19) που περνάμε όλη την ημέρα σπίτι με το σκύλο μας είναι η ουσιαστικότερη κατάσταση κοινωνικοποίησης που μπορεί να λάβει ένας σκύλος. Ο λόγος είναι πως στην πραγματικότητα η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου πρέπει να λαμβάνει χώρα στο κοινωνικό σύνολο που ο σκύλος ανήκει, το οποίο δεν είναι οι ξένοι σκύλοι ή άνθρωποι κτλ. σε μια βόλτα, αλλά η ίδια του η οικογένεια. Με κάποιο επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τι είναι και πως γίνεται η σωστή κοινωνικοποίηση. Ο χρόνος λοιπόν που πλέον υπάρχει στη διάρκεια της ημέρας θα φτιάξει ή θα χαλάσει τη σχέση σας με το σκύλο σας και κατ’επεκταση τη συμπεριφορά του και τη ψυχική του υγεία.

Για αρχή είναι πολύ σημαντικό η μέρα σας και η ενασχόληση με το σκύλο να έχει μια αρχή και ένα τέλος, να μην είναι δηλαδή ο σκύλος συνεχώς εκτεθειμένος στην αλλαγή διάθεσή σας χωρίς να καταλαβαίνει το λόγο αυτής της αλλαγής. Με λίγα λόγια, όσο το δυνατόν περισσότερο, να ασχολείστε με τον σκύλο σας όταν έχετε την διάθεση αλλά και την διαύγεια έτσι ώστε να μην δημιουργείτε ζημιές άθελά σας στη σχέση σας.

Ένας πολύ καλός τρόπος είναι περιορίζοντας το σκύλο σε ένα δωμάτιο (εάν είναι ήρεμος σε αυτό), σε ένα crate (εάν το γνωρίζει και είναι ήρεμος σε αυτό) ή ακόμα και ελεύθερος (εάν ο σκύλος μπορεί να βρίσκεται ήρεμος στον ίδιο χώρο με εσάς) μέχρι εσείς να αποφασίσετε να ασχοληθείτε ποιοτικά μαζί του. Όταν αποφασίσουμε λοιπόν να ασχοληθούμε με το σκύλο μας γενικά προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα μέσα στο σπίτι τα οποία να ηρεμούν το σκύλο και να μην του ενισχύουν τη νευρικότητα, για αυτό το λόγο αποφεύγουμε παιχνίδια με μπαλάκια, εντάσεις, τρέξιμο, υστερία κτλ. Ασκήσεις όπως το μείνε, η αλλαγή θέσεων (κάτσε, ξάπλα, σήκω), διάφορα τρικ κτλ. ενισχύουν τη συγκέντρωση και την υπομονή αλλά και κουράζουν νοητικά με θετικό τρόπο το σκύλο. Καταστροφές, γάβγισμα, πρόβλημα τουαλέτας, στρες πολλές φορές δημιουργούνται λόγω έντασης στο σπίτι.

Ένα χρήσιμο πρόγραμμα που μπορείτε να υιοθετήσετε είναι να χωρίσετε την ημέρα σε 3 περιόδους (ανάλογα πάντα τον ελεύθερο χρόνο σας και τη διάθεσή σας) και σε κάθε μια από αυτές τις περιόδους να αφιερώνετε ένα διάστημα για ασκήσεις υπακοής, εκμάθηση τρικ κτλ. Μπορείτε να ταΐζετε την ημερήσια ποσότητα του φαγητού του μέσα σε αυτά τα εκπαιδευτικά διαστήματα έτσι ώστε ο σκύλος σας να συνδυάσει πως η ενασχόλησή σας με αυτόν είναι πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική.

Να θυμάστε πως εάν η κατάσταση παραμονής σας στο σπίτι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι μόνιμη αλλά μόνο για την περίοδο περιορισμού λόγο του Κορονοϊού, τότε θα πρέπει να διασφαλίσετε πως όταν θα μπείτε πλέον σε μια κανονική ρουτίνα, ο σκύλος σας ιδανικά θα είναι πιο χαρούμενος, ισορροπημένος και με λιγότερο άγχος.

Για οποιαδήποτε πληροφορία για τα προγράμματα εκπαίδευσης σκύλου τις υπηρεσίες μας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας πατώντας ΕΔΩ!

Κουντουράς Σωτήρης

Drive Unlimited Canine Sports Center
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων
www.driveunlimited.gr

X