fbpx

Περιορισμός μετακινήσεων λόγο κορονοϊού και σκύλος

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Μετά τις δυσάρεστες τελευταίες εξελίξεις με τα πολυάριθμα κρούσματα του ιού COVID-19 (κορονοϊού) πολύς κόσμος υποχρεούται να παραμείνει εντός της οικίας του για την ασφάλεια τη δική του αλλά και των γύρω του.

Τι σημαίνει αυτό όμως για τους σκύλους μας?

Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε σε ένα αστικό κέντρο και έχουμε μια πρωινή δουλειά, έχουμε διαμορφώσει έτσι τη ρουτίνα μας και την ενασχόλησή μας με τον σκύλο μας που να ταιριάζει και σε εμάς αλλά και σε αυτόν. Αυτό αφορά την εκπαίδευση του, βόλτες, παιχνίδι, εκτόνωση, φαγητό κτλ. Όταν αυτή η ρουτίνα αλλάξει είναι πιθανόν να αλλάξει και η ισορροπία προς το θετικό ή προς το αρνητικό.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό, ουσιαστικά είναι μηδενικής σημασίας το πόσες ώρες αφιερώνουμε στο σκύλο μας. Το σημαντικό είναι η ποιότητα ενασχόλησης αυτές τις ώρες. Η διαφορά που κάνει η διάρκεια είναι πως ενδυναμώνει ή αποδυναμώνει το αποτέλεσμα της ποιότητας ενασχόλησης. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να ασχολούμαστε 15 λεπτά με το σκύλο μας σωστά και ισορροπημένα παρά 2 ώρες λάθος. Το σωστό και λάθος το ορίζουμε βάσει του τι αντίκτυπο έχει η ενασχόλησή μας στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του σκύλου μας, εάν δηλαδή βελτιώνεται και γίνεται πιο υγιής με την πάροδο του χρόνου ή το αντίθετο.

Είναι λογικό και σύνηθες πως όταν περνάμε όλη μέρα με το σκύλο μας, να μας είναι δύσκολο να του συμπεριφερόμαστε με αρχές, κανόνες και να είμαστε πάντα δίκαιοι αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε πως ο σκύλος σύντροφος σε αντίθεση με τον άνθρωπο δε μπορεί να επικοινωνήσει με την ομιλία οπότε και δε μπορούμε να του εξηγήσουμε τους λόγους αλλαγής στη συμπεριφορά μας. Σαν αποτέλεσμα οι πολλές ώρες μαζί του, εάν δε προσέξουμε, μπορεί να του δημιουργήσουν περισσότερο άγχος που πριν δεν είχε όταν έμενε μόνος του. Να θυμάστε πως όσο δύσκολο και αν είναι για εσάς αυτές τις ημέρες να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας με τη κατάσταση του περιορισμού λόγο ιού και όσο και αν νιώθετε την ανάγκη να “πέσετε” πάνω στο σκύλο σας για να καλύψετε την ανάγκη της επαφής που σας έχει στερηθεί αυτές τις ημέρες, πως θα πρέπει να διασφαλίσετε την ψυχική ηρεμία του σκύλου σας και για τώρα αλλά και για όταν περάσει η κρίση.

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα είναι πως εάν συνηθίσουμε το σκύλο στη παρουσία και τη παρέα μας, όταν θα τελειώσει η κρίση με τον ιό και επιστρέψουμε στις δουλειές μας, αυτή η ισορροπία θα αλλάξει και είναι πιθανό να δούμε σημάδια άγχους αποχωρισμού. Παρόλο που το άγχος αποχωρισμού σχεδόν πάντα ξεκινά από προβλήματα στη σχέση σκύλου-ιδιοκτήτη, η ρουτίνα και μόνο είναι αρκετή για να ταράξει την ηρεμία του σκύλου μας. Προσπαθήστε να δίνετε χρόνο στο σκύλο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να ασχολείστε μαζί του και χωρίς να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο. Προσπαθήστε να κάνετε μια ομαλή μετάβαση από την μια κατάσταση στην άλλη έτσι ώστε να αποφύγετε προβληματικές συμπεριφορές που είναι δύσκολο να διορθώσετε αργότερα.

Κουντουράς Σωτήρης

Drive Unlimited Canine Sports Center
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων
www.driveunlimited.gr

X