Στη σημερινή εποχή ο πιο συνηθισμένος λόγος που ένας ιδιοκτήτης επιλέγει το Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων Θεσσαλονίκης Drive Unlimited για να εκπαιδεύσει το σκύλο του είναι οι προβληματικές συμπεριφορές. Κάποιες από τις πιο συχνές είναι το άγχος αποχωρισμού, οι φοβίες, η επιθετικότητα και το γενικευμένο στρες/ένταση. Μερικά παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών είναι η επιθετικότητα προς άλλα ζώα όπως σκύλοι και γάτες, η ανασφάλεια σε νέα περιβάλλοντα, η καχυποψία σε ανθρώπους, η επιθετικότητα με το φαγητό, η αντιδραστικότητα ή ακόμα και επιθετικότητα προς τους ιδιοκτήτες, οι καταστροφές στο σπίτι, η αστάθεια στη τουαλέτα και πολλά άλλα.
Για αρχή λοιπόν είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι είναι αυτό που βλέπουμε, με μια καθαρή ματιά, χωρίς να μας αποσπά το συναίσθημά μας. Όταν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό τότε και μόνο έχουμε πιθανότητες να λύσουμε το πρόβλημα και να βοηθήσουμε το σκύλο μας αλλά και τη σχέση μας μαζί του.
Ο άνθρωπος εξαιτίας του λόγου που επιλέγει ένα σκύλο (που στη περίπτωσή μας είναι η συντροφιά), έχει τη τάση να αποδίδει στο σκύλο λειτουργίες που δεν ταιριάζουν στη φύση του και τείνουν περισσότερο σε ανθρώπινες συμπεριφορές. Όπως είπαμε είναι λογικό γιατί αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε εξ’αρχής να αποκτήσουμε σκύλο. Όμως θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε τις δικές μας ανάγκες από τις ανάγκες του σκύλου μας και να μη κάνουμε προβολή του εαυτού μας πάνω του. Τα παραπάνω είναι η αρχή για την επίλυση του προβλήματος και είναι ίσως και το πιο δύσκολο κομμάτι, όμως είναι υποχρέωσή μας εάν θέλουμε να βοηθήσουμε το σκύλο μας.
Εξ’ αυτού πολύ συχνά δικαιολογούμε ή αιτιολογούμε λανθασμένα τις προβληματικές συμπεριφορές του σκύλου μας.
Συνηθέστερες εξηγήσεις/δικαιολογίες για μια προβληματική συμπεριφορά είναι πως ο σκύλος ήταν παλιότερα κακοποιημένος, πως ζηλεύει, πως εκδικείται, πως ήταν αδέσποτος, πως είχε μια κακή εμπειρία και ούτω καθεξής.
Στην πραγματικότητα όμως όλα τα παραπάνω (εάν υπήρξαν) απλώς βρήκαν έφορο έδαφος στην ήδη ανισόρροπη ψυχική κατάσταση του σκύλου και έκαναν τα πράγματα χειρότερα και πιο έντονα. Είναι εύκολο βέβαια να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα όπως τα παραπάνω και για αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων με εμπειρία στην επίλυση προβληματικών συμπεριφορών. Δυστυχώς ή ευτυχώς λοιπόν το βάρος της εξήγησης ενός ψυχικού προβλήματος του σκύλου μας πέφτει σε εμάς τους ίδιους σαν ιδιοκτήτες και στη διαχείριση που κάνουμε. Μια κακή εμπειρία πολύ σπάνια είναι αρκετή για να καταστρέψει έναν ισορροπημένο σκύλο.
Ο συνηθέστερος λόγος προβληματικών συμπεριφορών λοιπόν είναι η ασυνέπεια!
Η ασυνέπεια είναι υπεύθυνη για το 99% των προβλημάτων στους σκύλους όπως ο φόβος, η επιθετικότητα και το στρες.
Γιατί η ασυνέπεια είναι τόσο καταστρεπτική όμως για το σκύλο μας?
Ο σκύλος σε αντίθεση με τον άνθρωπο επικοινωνεί με άλλους τρόπους και όχι με την ομιλία, επίσης οι λειτουργίες του και οι ανάγκες του ως ζωντανός οργανισμός είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του ανθρώπου.
Όταν συμπεριφερόμαστε στο σκύλο μας με μοντέλο ανθρωποκεντρικό τότε έχουμε πάρα πολύ υψηλές προσδοκίες από αυτόν στο να μας κατανοήσει, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό. Έτσι δημιουργούμε ασυνέπειες μικρές ή μεγάλες, συνειδητά ή ασυνείδητα τις οποίες δε μπορούμε να εξηγήσουμε στο σκύλο μας και έτσι τον αφήνουμε συνεχώς με απορίες και κατ’ επέκταση με άγχος.
Ένα παράδειγμα θα μας βοηθήσει να το καταλάβουμε καλύτερα.
Έστω ότι επιστρέφουμε σήμερα μετά τη δουλειά στο σπίτι μας και είμαστε χαρούμενοι γιατί πήραμε μια αύξηση μισθού, ανοίγουμε τη πόρτα του σπιτιού μας και μας υποδέχεται ο σκύλος μας με χαρά χοροπηδώντας πάνω μας. Εμείς επειδή έχουμε ευχάριστη ψυχολογία παίζουμε και χαϊδεύουμε το σκύλο μας. Την επόμενη ημέρα λοιπόν μαθαίνουμε κάτι που μας θλίβει ή μας εκνευρίζει και αυτό μας χαλάει εντελώς την όρεξη και κατ’επέκταση την υπομονή.
Επιστρέφουμε ξανά στο σπίτι μας και έρχεται ξανά ο σκύλος μας να μας καλωσορίσει με χαρά χοροπηδώντας πάνω μας, μόνο που αυτή τη φορά εμείς τον σπρώχνουμε και τον μαλώνουμε. Το αποτέλεσμα είναι πως ο σκύλος ενώ έχει εκδηλώσει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά απέναντί μας να έχει πάρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, στη μια περίπτωση ευχάριστα συναισθήματα και στην άλλη δυσάρεστα. Ο λόγος που συμπεριφερόμαστε έτσι είναι πολύ απλός. Αντιμετωπίζουμε το σκύλο μας σαν σύντροφο – άνθρωπο. Με έναν σύντροφο – άνθρωπο αυτό που θα γινόταν, και θα άλλαζε τελείως το αποτέλεσμα, θα ήταν πως θα είχαμε την δυνατότητα να του εξηγήσουμε προφορικά την αλλαγή στη συμπεριφορά μας και έτσι θα του δίναμε τη δυνατότητα να κατανοήσει την ασυνέπεια στη συμπεριφορά μας, κάτι που με το σκύλο μας δεν γίνεται.
Υπάρχουν βέβαια και πιο απλά παραδείγματα ασυνέπειας όπως όταν λέμε στο σκύλο μας να κατέβει από τον καναπέ αλλά στο τέλος του το επιτρέπουμε, όπως όταν τον μαλώνουμε για το τράβηγμα στη βόλτα αλλά παρόλα αυτά αυτός να συνεχίζει κτλ.
Η ασυνέπεια, το πρώτο πράγμα που διαταράσσει είναι την διάθεση του σκύλου να μας καταλάβει και να θέλει να συνεργαστεί μαζί μας. Αυτό σαν συνέπεια έχει να νιώθει πως είναι μόνος του στο κόσμο και πως ότι πρόβλημα βρεθεί στο δρόμο του, είναι δική του ευθύνη να βρει μια λύση. Στη δική μας κοινωνία, τρόπο ζωής και πραγματικότητα, ο σκύλος δεν είναι εφοδιασμένος να μπορεί να διαχειριστεί τυχόν κινδύνους, ερεθίσματα κτλ. και έτσι βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση να νιώθει πως είναι αναγκασμένος να λύσει μόνος του ό,τι πρόβλημα προκύψει ενώ από την άλλη δεν έχει τα εφόδια να το κάνει. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα πράγμα, την ανασφάλεια.
Η ανασφάλεια λοιπόν είναι η πηγή προβλημάτων όπως φοβίες και επιθετικότητα και προκύπτει από τις καθημερινές ασυνέπειες που βιώνει ο σκύλος μας. Η δουλειά του ιδιοκτήτη λοιπόν είναι να του προσφέρει μια καθημερινότητα με συνέπεια και πρόγραμμα έτσι ο σκύλος να νιώσει σιγουριά με την οικογένειά/αγέλη του και οτιδήποτε τύχει να τον αγχώσει να μπορεί να μοιράζεται το βάρος με την υπόλοιπη ομάδα του και όχι μόνος του.
Όπως όταν έχουμε ένα μικρό παιδί, σαν γονείς είμαστε υποχρεωμένοι να του γνωρίσουμε τον κόσμο μέσα από τη δική μας ασφάλεια, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για το σκύλο μας με τη μόνη διαφορά πως θα πρέπει να το κάνουμε για πάντα και όχι μόνο μέχρι να ενηλικιωθεί.
Μόνο έτσι επιτυγχάνουμε διόρθωση συμπεριφοράς, μόνο έτσι επιτυγχάνουμε την απόλυτη συνεργασία με τον σκύλο μας, μόνο έτσι ο σκύλος μας ζει πραγματικά ευτυχισμένος μαζί μας.
Η παραπάνω φιλοσοφία είναι αυτή που μας έχει δώσει τη χαρά να μπορέσουμε σαν εκπαιδευτές να σώσουμε πολλούς σκύλους από την ευθανασία όλα αυτά τα χρόνια. Σκύλους που δεν κακοποιήθηκαν ποτέ, σκύλους που οι ιδιοκτήτες τους αγόραζαν ακριβές τροφές και αξεσουάρ, τους είχαν ελεύθερους, τους έκαναν όλα τα “χατίρια”. Οι ίδιοι σκύλοι χωρίς βέβαια να έχουν το παραμικρό μερίδιο ευθύνης, επιτέθηκαν σε παιδιά της οικογένειάς τους, επιτέθηκαν θανατηφόρα σε άλλα ζώα, δεν τολμούσαν να βγουν από την κρυψώνα τους κτλ.
Να θυμάστε, υπεύθυνοι για τους σκύλους μας και την συμπεριφορά τους είμαστε μόνο εμείς. Ακόμα και εάν ο σκύλος έχει μια γενετική προδιάθεση, η δική μας κακή διαχείριση τον οδήγησε σε σοβαρή διαταραχή συμπεριφοράς.
Να είστε δίκαιοι και να κατανοείτε πως η φύση του σκύλου είναι διαφορετική από τη δική μας και οφείλουμε να την κατανοήσουμε και να τη σεβαστούμε.
Θέλετε μια επαγγελματική αξιολόγηση για το σκύλο σας από την ομάδα του Drive Unlimited; Συμπληρώστε τη φόρα επικοινωνίας ή χρησιμοποιήστε κάποιον από τους τρόπους επικοινωνίας που θα βρείτε πατώντας ΕΔΩ!